DIY opslagstavle

DIY opslagstavle

3 bud på en hjemmelavet opslagstavle

Måske er du så heldig at holde vinterferie lige nu - måske endda så heldig at det er med din mand og/eller børn?
Nå, men i anledning af at dette + knapt så attraktivt vejr, hvad er så bedre end kreative indendørs hygge-projekter? Måske som en vinterferie aktivitet med børnene ?
Jeg tænkte i hvert fald, at et “projekt DIY opslagstavle” kunne inspirere dig til en hyggelig vinterferie aktivitet - med eller uden børn. Elles ta’ et  kig rundt på vores bolig blog, hvor du finder flere andre sjove projekter. Enten blot til inspiration eller ide’er til din bolig indretning.

Jeg fik nemlig selv lyst til at gå kreahjørnet. Resultatet blev en smart hjemmelavet opslagstavle, som nu er blevet en del af min boligindretning, ikke nok med den er praktisk - så er den også bare en skøn og flot vægdekoration.
Og så har jeg en smart opslagstavle, samtidig med en lille daglig vitaminindsprøjtning og motivationsværktøj, der hjælper mig med at holde snuden i sporet med mine mål, ønsker,  drømme - to do lister og meget mere.

Så min anbefaling til dig er, altså...

Lav din egen opslagstavle, for dig personligt og eller for dig professionelt, og hæng opslagstavlen op på fx dit kontor eller i køkkenet, så hele familien holdes opdateret på huskesedler, ønskesedler, madplan eller hvad der er vigtig hjemme hos jer.  Eller lav en sjov krea-dag sammen med din partner eller dine børn, hvor i sammen laver en fælles opslagstavle til billeder eller for JERES drømme. Jeg er i hvert fald sikker på at ungerne ville elske sådan en krea-dag.

Her får du i hvert fald 3 forskellige idéer til opslagstavler :

DIY opslagstavle med flamingo.

DIY opslagstavle i flamingo

" Opskrift " - Sådan gør du :

 1. Find eller skær 3 ( eller hvor mange du vil have  ) stykker flamingo ud - enten i ens eller forskellig størrelse, rund, aflang eller firkantet, du bestemmer. Jeg har brugt toppen af de flamingokasser, som vi får leveret måltidskasser i.

 2. På mine genbrugs flamingo låg her, var der tekst i selve flamingoen, så dem sleb jeg væk. Brug en slibesvamp eller sandpapir, så de har en ensartet overflade, hvis der er mærker i dine plader. Hvis dine er fine, så springer du bare dette punkt over.

 3. Kalkmal flamingo-pladerne i hver sin farve eller alle i samme farve. Jeg har valgt at male flamingo-stykkerne inden for samme farveskala på farvekortet : dusty turquise, light petrol, dusty green men du kan også sagtens male med kontrastfarver, for at skabe mere farvespil og dynamik.

 4. Lad de kalkmalede flamingo stykker tørre helt. 1 - 2 timer.

 5. Og de er nu klar til at hænges op som praktisk og flot vægdekoration -  jeg har blot brugt dobbeltklæbende tape på min trævæg, hvilket holder enormt godt. Skal du have tungere ting, skal du nok lave en anden form for ophæng, skruer eller lign.

 6. Jeg valgte at lave nogle holdere til tusser og kuglepenne på min opslagstavle. Her fandt jeg et par gamle cowboy bukser, hvor jeg pillede baglommerne af og blot limede dem op på et af flamingo stykkerne. Husk at lave lidt luft i lommerne og at det kun er i siderne der skal lim på. Til dette kan du også brugte andre lette holdere fx i plastik eller strikkede karklude du folder fint, måske med en kant øverst. Blot bagsiden er flad, så holderen kan limes op på tavlen. Pynt med diverse ting og sager, find eksempler og inspiration længere nede.

"Ingredienser" - Dét skal du bruge :

 1. Flamingo-stykker  ( jeg har genbrugt lågene fra nogle flamingokasser )

 2. Kalkmaling i forskellige farver

 3. Pensler og måske en slibesvamp

 4. Dobbeltklæbende tape eller andet ophæng

Opslagstavle træ - med spånplade / mdf-plade

DIY opslagstavler i træ

"Opskrift" - Sådan gør du: 

 1. Find en træ plade og skær den evt. til, så den har dén str. du ønsker din DIY opslagstavle skal være (jeg fandt et stykke spånplade i min fars gemmer)

 2. Mal hele pladen med lyserød kalkmaling (dusty rose) ved tilfældige penselstrøg

 3. Lad den tørre

 4. Lav derefter dit grafiske motiv eller mønster - “ tegn ” evt. motivet op med malertape for præcision. Jeg lavede den “ gule trekant ” på gefühl ved tilfældigt at sætte et stykke malertape henover spån-pladen. Du kan også lave et mønster eller motiv med smarte stencils. TIP : Find evt. geometriske former med ting i dit hjem og brug dem som skabelon - fx køkkenskabets klassiker, margrethe-skåle.

 5. Mal motivet / mønsteret med gul kalkmaling (warm yellow) med tilfældige penselstrøg

 6. Lad malingen tørre helt.  ½ - 1 time

 7. Forsegl kalkmalingen ved at påføre et tyndt lag klar voks med en svamp - eller en gammel fnugfri klud, fx af et gammelt pudebetræk.

 8. Imens voksen tørrer, kalkmales de gamle træklemmer i samme farver (jeg malede kun synlige områder pga. dovenskab) - efterbehandl evt. med voks.

 9. Lim klemmerne fast på opslagstavlen med et meget tyndt lag lim

 10. Sæt perler på garn / snor, fx slidstærkt jutegarn. Fastgør dem rundt om din opslagstavle ved at slå en knude på bagsiden - eller hæft dem fast med clips, søm eller tegnestifter.

Tip 1 : Jeg vil anbefale dig at lave 3 stk. snor istedet for 2, for bedre at kunne sætte større eller tungere ting i spænd mellem snorene.

Tip 2 : Sæt perler i ens størrelse på samme snor, for bedre fastgørelse og for at undgå at de små perler ruller ned på de store.

"Ingredienser" - Dét skal du bruge:

 1. 1 stk. plade - fx MDF eller spånplade

 2. Kalkmaling - Jeg har her brugt farverne dusty rose og warm yellow

 3. Møbelvoks - Her har jeg brugt den klare voks, blot så pladen bliver rengøringsvenlig og holdbar.

 4. Klud, pensler og malertape

 5. Garn eller snor

 6. Perler

 7. Gamle træklemmer og lim

Min mand spurgte mig hvad “ det der snor med perler ” var til for. Så lad mig forklare… Hvis du nu skulle sidde med samme spørgsmål. Eftersom denne opslagstavle i bund og grund blot er en hård plade, ville jeg finde på nogle smarte “opslags-løsninger”, udover klemmerne, som kunne holde ting fast. Og her kommer perler på en snor løsningen så ind i billedet. Snorene fungerer nemlig som “ klemmer ” i sig selv samtidig med at du også kan bruge snoren til diverse smarte clips i stedet for at skulle lime dem fast på opslagstavlen, da de jo kan rykkes rundt på snorene efter behov.

OG du er nu indehaver af en unik DIY opslagstavle i træ, der både er praktisk og pynter lækkert i indretningen, enten i køkken, børneværelset eller på kontoret.

Ophæng eller ej ?

Du kan lade opslagstavlen stå som den er, op ad en væg, på en hylde eller på gulvet.
Eller hænge den op på væggen med et beslag - du kan også lave et nemt ophæng med snor og to skruer. Blot en skrue i hver side, slidstærkt snor rundt om (evt. et stykke tørresnor), og det kan nu hænges op på væggen via snoren.

Tip : Lav et lille dekorativt gulv-arrangement langs væggen, ved at sammensætte din unikke DIY opslagstavle med andre store billedrammer, plakater, malerier etc.

DIY Opslagstavle - billedramme og hønsenet

DIY opslagstavle med gitter i ramme

“ Opskrift " - Sådan gør du:

 1. Gå i gemmerne eller i genbrugsbutikken og find en gammel billedramme, gerne med flotte udskæringer. Hvis ikke du er til vintage stilen, så find i stedet en moderne, minimalistisk billedramme.

 2. Slib KUN billedrammen hvis den har ujævnheder eller andre mærker. Du behøver ikke slibe den helt ned. Er rammen helt uden mærker ? Så behøver du ikke at slibe på den. Kalkmaling hæfter på det meste og dækker godt.

 3. Fjern evt. slibe støvet med en klud - eller støvsug blot billedrammen.

 4. Nu kan du male med kalkmaling på billedrammen. Jeg har brugt Kalkmaling i French Grey - farven er dog en tand lysere i virkeligheden end på billedet.

 5. Når din kalkmaling er tør, tager ca. en halv times tid. Så kan du afslutte med et tyndt lag perlemor voks - det giver et svagt, men alligevel et let og flot skinnende udtryk samtidig med at voksen forsegler kalkmalingen. Påfør voksen med en gammel klud eller pensel.

 6. Imens det tørrer, måler du hønsenet op i ca. samme str. som bagsiden af billedrammen.

 7. Fastgør hønsenet på bagsiden af billedrammen med hæfte- eller clipsmaskine.

 8. Hvis ikke der allerede sidder et væg-ophæng på billedrammen, så skru en skrue eller en ophængs krog i.

 9. Pynt nu din unikke DIY opslagstavle og brug dekorative træklemmer og metalclips til billeder, huskesedler og indkøbslister.

" Ingredienser " Dét skal du bruge :

 1. En gammel billedramme eller ny

 2. Slibesvamp

 3. Hønsenet (volierenet) og knivtang

 4. Hæftemaskine eller clipsmaskine

 5. Kalkmaling (her er brugt French Grey)

 6. Vintage Voks - Jeg har her brugt Perlemor voks, så rammen fik en en glinsende effekt, som jeg tænkte var en lækker kontrast til det rå hønsenet gitter.

 7. Pensel og fnugfri klud (fx et gammelt stykke stof)

Inspiration til pynt og dekoration

Slip fantasien og kreativiteten løs og gør din DIY opslagstavle endnu mere personlig  med trendy, skøre, søde, sjove og praktiske ting og løsninger. Og lad nu din flotte hjemmelavet opslagstavle være en del af boligindretningen i form af unik vægdekoration - eller lad den blot pynte på gulvet eller på en gallerihylde.

Idéer til lav selv opslagstavle pynt :

Friske eller tørrede blomster

Gamle bukselommer

Gamle knager og greb fra kommoder

Postkort

Billeder

Invitationer og indbydelser

Kalender

Huskelister

Madplan

Nøgler

To do lister

 

Jutegarn

Vintage metalsaks

Sorte papirklemmer

Sorte metal søm og knager

Træklemmer

Porcelænsgreb

Vægkurv eller magasinholder

Opbevaringspose af stof

Velkommen skilt eller andre sjove emaljeskilte

Spejl lysestage til bedelys

Lille blomstervase

Forskellige opslagstavler til boligen

God fornøjelse i kreahjørnet! Jeg glæder mig til at se din eller jeres unikke DIY opslagstavle. “Tag” gerne @egesgave.dk eller brug hashtagget #egesgave, så vi kan inspirere og dele masser af sjove og gode ide'er med hinanden.

Kærligst, Gitte

Interesseret i flere kreative ide'er til hjemmet

Indret med farver i boligen

Indret med farver

Inspiration til, hvordan du nemt kan indrette og få flere farver ind i hjemmet, nemt og billigt.

Indret med farver

Indret med sjove emaljeskilte med tekst

Inspiration til kalkmaling

Se hvordan Lisbeth har forvandlet sine møbler nemt med kalkmaling

Møbler før og efter her

Lav selv sofabord

Lav selv sofabord

Ide til et flot rundt sofabord lavet af et gammelt hestevognshjul med et fint understel af jern.

Lav selv sofabord

Genbrug af gamle vinduer

Genbrug af gamle vinduer

DIY lille bord af gammelt staldvindue eller ophæg et vindue til dekoration.

Genbrug af gamle vinduer